Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019 23:22

Εκδήλωση με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Rate this item
(0 votes)

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Γρεβενών εκδήλωση με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας επί ζητημάτων ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν -ως ομιλητές- ο Κούτσιανος Βασίλειος, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.ΑμεΑ) Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και ο Γιώτας Ηλίας, Πρόεδρος του Συλλόγου Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου ενημέρωσης και αφύπνισης, από τους ομιλητές, να αλλάξει το βλέμμα των μαθητών ως προς την διαφορετικότητα και να τους εισαγάγει στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας, καθώς το σημαντικότερο εμπόδιο στην ενεργό συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στα δρώμενα της κοινωνίας δεν είναι η ίδια η αναπηρία τους, αλλά το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Και ως περιβάλλον δεν νοείται μόνο το δομημένο, αστικό ή ημι-αστικό με τις υποτυπώδεις ή και ανύπαρκτες καμιά φορά υποδομές πρόσβασης, αλλά κυρίως η δραστηριότητα σε κάθε σχεδόν τομέα της ζωής: παιδεία, απασχόληση, πολιτισμός, κοινωνικότητα. Οι διακρίσεις ωστόσο, στηρίζονται σε βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις. Η έλλειψη της καθημερινής επαφής, της απαραίτητης γνώσης και το αίσθημα της άγνοιας είναι εκείνα που συχνά αποτελούν την αιτία διαμόρφωσης αρνητικών στάσεων και άκαμπτων αντιλήψεων σχετικά με την εικόνα της αναπηρίας. Γεγονός, που αποτυπώνεται στα δεδομένα του Ευρωβαρόμετρου για την Ελλάδα, όπου η συνολική εξέταση των δεικτών που παρουσιάζονται, οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι στις αντιλήψεις και τις στάσεις των πολιτών της χώρας επενεργούν ταυτόχρονα αντιφατικοί παράγοντες. Αφενός διαπιστώνεται μια πλειοψηφική αποδοχή των αρχών της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ανεκτικότητας, οι οποίες ενσωματώνονται τουλάχιστον στο επίπεδο των έκδηλων αντιλήψεων για τα άτομα με αναπηρία, αφετέρου αναδύονται σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού φοβικές και συντηρητικές στάσεις που συνδέονται με εμμένοντα αρνητικά στερεότυπα για την αναπηρία.

Οι μαθητές, ως οι μελλοντικοί ενήλικες και οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία και συμμετείχαν σε έναν διάλογο που αποτέλεσε τη βάση για να γνωρίσουν και να συναισθανθούν τις ανάγκες, τα συναισθήματα, τα δικαιώματα αλλά και τις δυσκολίες που βιώνουν καθημερινά συνάνθρωποι μας που έχουν κάποια μορφή αναπηρίας, και να υιοθετήσουν μια υγιή νοοτροπία και κουλτούρα, απελευθερωμένη από στερεότυπα και διακρίσεις.

Επίσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία με αναπηρικό αμαξίδιο, οι οποίοι κινήθηκαν σε χώρους του σχολικού περιβάλλοντος και σε ράμπες παρατηρώντας το επίπεδο προσπέλασης των αμαξιδίων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην πρόσβαση τους τα ΑμεΑ.

Παράλληλα, διεξήχθη βιωματικό σεμινάριο εκμάθησης τεχνικών συνοδού τυφλών. Το περιεχόμενο του σεμιναρίου περιέλαβε τεχνικές συνοδού, δηλαδή πώς να συνοδεύουμε σωστά ένα άτομο με πρόβλημα όρασης (με βιωματική συμμετοχή των μαθητών που το παρακολούθησαν), γενικότερα θέματα συμπεριφοράς βλεπόντων προς άτομα με πρόβλημα όρασης, θέματα προσβασιμότητας καθώς και ενημέρωση για τις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) και ειδικότερα για την υπηρεσία Κινητικότητας / Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης.

 

 • Image01
 • Image02
 • Image03
 • Image04
 • Image05
 • Image06
 • Image07
 • Image08
 • Image09
 • Image10
 • Image11
 • Image12

 

Read 154 times Last modified on Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019 23:51